Skip to content

ISST Schroth opleidingen

Waarom scoliose gespecialiseerd fysiotherapeut worden?

“Als het je lukt om samen met de patiënt, en het team eromheen, ervoor te zorgen dat je een operatie kan voorkomen, kan je echt het verschil maken voor de toekomst van de patiënt!”

Doordat een scoliose vaak start in het begin van de puberteit, werk je veel met kinderen. Door het langdurige behandeltraject begeleid je het kind in een groot deel van deze periode van zijn/haar leven. Vaak heeft een kind het gevoel dat het de enige is met dit probleem, de enige die een korset moet dragen en dagelijks moet oefenen. Het samenbrengen van de kinderen heeft voor hen een groot psychologisch voordeel. Daarom probeer je na individuele opstart de kinderen samen te brengen in 2-tallen en eventueel later in iets grotere groepjes. Het werken met groepjes en de interactie tussen de kinderen geeft een extra dimensie aan jouw werk als fysiotherapeut. 

Ook voor de oudere patiënt kan je van grote waarde zijn. Pijnreductie en stabilisatie zijn voor deze doelgroep de belangrijkste doelen.

Met de ISST Schroth methode heb je de tools in handen waarmee je, voor kinderen én ouderen, de kwaliteit van leven kunt vergroten. De behandeling is zo divers dat je er al je fysiotherapeutische skills in kwijt kan. Dit maakt het werken in deze specialisatie voor jou als fysiotherapeut heel compleet.

Basis opleiding ISST Schroth

Op 16 april 2024 staat de volgende Part I ISST Schroth course gepland.
Gegadigden kunnen zich nog aanmelden!
 

Sinds 2017 wordt de Duitse ISST Schroth opleiding verzorgd door TopFit Janine Kerstholt en gehouden in de praktijk in Utrecht.

Vanaf 2019 ben ik zelf gecertificeerd ISST Schroth Instructor en heb hiermee de bevoegdheid gekregen om zowel de opleiding tot ISST Schroth Therapeut, als de Refresher Course in Nederland te geven. Since 2023 geef ik de opleiding tot Schroth Therapeut ook internationaal.

Hierdoor is ook de mogelijkheid ontstaan om de opleiding in de Nederlandse taal aan te bieden, hoewel het cursusmateriaal in het Engels is. De opleiding is Internationaal, hetgeen betekent dat het opleidingsmateriaal zowel als de examens in alle landen uniform is.

De opleiding is primair toegankelijk voor fysiotherapeuten met minimaal 2 jaar werkervaring. Onder bepaalde voorwaarden (zie bijgevoegde informatiebulletin) is het voor oefentherapeuten ook mogelijk om deel te nemen en opgeleid te worden tot volwaardig gecertificeerd Schroth therapeut.

ISST Schroth Refresher Course

De ISST Refresher Course wordt gegeven in het 4e jaar na certificering als ISST Schroth therapeut, of in het 4e jaar na eerdere Refresher Courses. Met het volgen van de Refresher Course behoud je je internationale ISST Schroth certificering.
Het is een 2-daagse cursus waarin methodische kennis opgefrist wordt, casussen besproken en nieuwe inzichten gedeeld.
De Refresher Course heeft vanwege de inbreng van de deelnemers geen vast programma.