Skip to content

Ervaringen

Een aantal clienten van de praktijk TopFit Janine Kerstholt aan het woord:

Bij onze dochter is in 2014 scoliose geconstateerd. Na de constatering in ons lokale ziekenhuis zijn we verwezen naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Scoliose werd daar bevestigd en we gingen weg met het advies; indien ze last kreeg of haar rug of haar boog boven de 50 graden zou komen, ze geopereerd moest worden. Op dat moment was haar bovenste bocht 43 graden en haar onderste bocht 25 graden. Een operatie was zeer ingrijpend en een aantal wervels zouden met schroeven aan elkaar vast worden gezet. We hebben toen op internet onderzoek gedaan en we kwamen er achter dat er in Europa verschillende methoden waren voor de behandeling van Scoliose.

In Duitsland wordt de scoliose behandeld in plaats van direct een operatie. We zijn via internet terecht gekomen bij Janine Kerstholt die ons geadviseerd heeft een Cheneau Brace te nemen voor de behandeling van de Scoliose van onze dochter en zij vertelde dat een operatie vooralsnog niet nodig was.
We zijn met dit advies teruggegaan naar het Sophia Kinderziekenhuis om een second opinion te vragen. Het Sophia Kinderziekenhuis gaf aan dat deze behandeling niet werd voorgeschreven en dat zij alleen een operatie adviseerde, mede ingegeven doordat de eerste menstruatie van onze dochter al enige tijd geleden was.

Hierna hebben we via Janine Kerstholt contact kunnen leggen met de ouders van een van haar patiënten die al onder behandeling was in Duitsland in Bad Sobernheim in combinatie met specifieke Schroth therapie van Janine Kerstholt. Na de zeer uitvoerige uitleg van Janine en de betrokken ouders zijn wij richting Duitsland vertrokken en kwamen terecht bij Sanomed,een centrum gespecialiseerd in het vervaardigen van Chenau braces.

In totaal heeft mijn dochter vier braces gehad en is nu inmiddels bijna 19 jaar oud; we zijn inmiddels 5 jaar verder. Ook heeft zij wekelijks specifieke scoliose fysiotherapie behandelingen gekregen van Janine Kerstholt in Utrecht.Dochter kan hierdoor aan alles meedoen ondanks haar scoliose.

We zijn laatst voor een afrondende afspraak naar Duitsland geweest. Haar bovenste bocht is nu 28 graden en haar onderste bocht 19 graden. Onze dochter heeft veel baat gehad bij de behandelingen van Janine.
De expertise van Janine is zeer groot en al om vermaard. Zij heeft in de loop der jaren een enorme deskundigheid opgebouwd ten aan zien van scoliose en de behandeling hiervan. Hetgeen de gevestigde medische wereld nu langzamerhand ook gaat inzien.

Dochter is heel erg geholpen met alle oefeningen en behandelingen. Janine is bovendien een heel betrokken therapeute die goed naar de cliënt luistert en oplossingen biedt. Wij zijn Janine Kerstholt zeer dankbaar, zij heeft ons altijd bijgestaan in een moeilijke tijd.

Lees meer

Dat ene visitekaartje (in augustus 2018) veranderde veel voor onze dochter Kiki ……..

De orthopeed wilde haar scoliose (bocht van 45 graden) op zijn beloop laten gaan, maar gaf ons wel een kaartje van een fysiotherapeute gespecialiseerd in scoliose. En dat kaartje is cruciaal geweest in de ontwikkeling van de scoliose van Kiki (13 jaar). In tegenstelling tot niets doen met als uiterste redmiddel een operatie draagt Kiki nu ruim een jaar een Cheneau brace en doet aan Schroth therapie bij Janine.
Met als prachtige resultaat dat haar bocht en draaiing aan het verminderen zijn (in augustus 2019 39 graden) en de rugpijn zo goed als weg is. Daarnaast krijgt ze meer inzicht in haar lichaam en de werking van haar spieren.
Het eerste jaar heeft Kiki wekelijks individuele afspraken gehad bij Janine zodat de oefeningen (die ook meerdere keren per week thuis moeten worden gedaan) beter beklijven. Maar ook om inzicht te geven in de scoliose, het effect hiervan op het lichaam, waarom moet een oefening op een bepaalde manier worden gedaan. Dit doet Janine met veel passie en enthousiasme voor de patiënt en haar vak.

Vervolgens heeft Janine Kiki in een groepje geplaatst van mede leeftijd- en scoliosegenoten. En ook dit heeft een positieve en krachtige werking, want de meiden zitten in het zelfde schuitje, horen elkaars verhalen over de scoliose en stimuleren elkaar op een dag dat het oefenen even niet lukt.

We zijn van het een op andere moment in een volledig nieuwe wereld terecht gekomen met wekelijkse behandelingen bij Janine, bezoeken aan de arts in Duitsland, contact met de verzekering, inzicht in hoe een Cheneau brace werkt. Hierbij worden we met raad en daad bij gestaan door Janine. Janine is in dit proces niet alleen een fysiotherapeut die haar patiënt behandelt, maar ook een coach.

Achteraf gezien is dat ene visitekaartje onze maar vooral Kiki’s redding geweest.

Lees meer

Ik ben Lia (1969). Op 14 jarige leeftijd werd bij mij scoliose ontdekt (34 en 46 graden destijds). Al voordat de scoliose gediagnosticeerd werd had ik pijnklachten, die helaas altijd zijn gebleven.
Het meest frustrerende dat me is overkomen is dat die pijnklachten, zeker toen ik nog puber was, weggewimpeld werden; de opvatting destijds (en helaas zijn er nog steeds artsen die dit denken) was dat scoliose geen pijnklachten geeft en zeker niet bij jongeren. Ik kreeg voor 2.5 jaar een Boston Brace voorgeschreven. Ik zat in het grensgebied van opereren of niet en er is toen besloten het niet te doen. Op 26 jarig leeftijd kreeg ik te horen dat ik niet meer operabel ben; traject te lang, wervels te slecht. Dus ermee leren leven. Omdat regulier mij niet veel te bieden had/heeft, heb ik vele dingen gedaan en uitgeprobeerd op alternatief/complementair gebied, niet zozeer om de scoliose verbetert te krijgen maar meer in hoop om de pijn te verminderen en daarmee de kwaliteit van mijn leven te vergroten. 17 jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de Schroth methode. Dat is altijd in mijn gedachten blijven hangen en via via vernam ik zo’n 4 jaar geleden dat er een Schroth fysiotherapeut in Utrecht zit. 3 maanden nadat ik bij Janine Kerstholt begon was ik 3 centimeter langer! En na verloop van tijd werd mijn pijn (na 28 jaar) minder; zat ik vroeger vrijwel altijd op een VAS score van 8, nu is dat vaak 2-3. De bochten zijn beide groter dan 60 graden. Ik heb 2 kinderen gekregen, doe aan yoga, pilates en Feldenkrais oefeningen.

Lees meer

Hoi, ik ben Roos en ik ben 20 jaar oud. Hier vertel ik jullie wat over mijn ervaring als scoliose- en kyfose-patiënt. Op 12-jarige leeftijd ontdekte mijn moeder dat ik heel scheef en krom stond. Ik ben toen naar de huisarts gegaan, die mij vervolgens door verwees naar het WKZ. Daar constateerde de orthopeed dat ik een scoliose had van zo’n 35 graden. Maar volgens hem hoefde er nog niets aan gedaan te worden… Het beleid was toen zo dat ze wachten tot de scoliose zo erg zou worden, dat er geopereerd moest worden. Maar omdat ik hartpatiënt ben, moet ik jaarlijks in de MRI-scan en dat valt niet mee als je metalen pinnen in je rug hebt.

Twee jaar later was mijn bocht weer veel gegroeid en ik kreeg steeds meer pijn in mijn rug. We zijn op internet gaan zoeken en kwamen bij Janine terecht in februari 2014. Janine constateerde een ernstige scoliose en zei dat ik een korset nodig had om erger te voorkomen. Ze verwees ons door naar Duitsland. Mijn eerste korset kreeg ik in april 2014 (ik was 15 jaar) en ik ben toen ook 3 weken naar de Katharina-Schroth kliniek gegaan in Bad Sobernheim om veel te trainen en de oefeningen meer eigen te maken. Na een paar maanden was mijn bocht heel erg verminderd. Ik had gehoopt dat mijn bocht in de loop van de jaren nog meer zou verminderen, maar ik heb inmiddels begrepen dat je in de eerste maanden als je het meeste resultaat boekt.
Vervolgens moet je het korset nog een aantal jaar dragen, omdat de ruggenwervel nog heel flexibel is en je wilt voorkomen dat de scoliose weer verergert.

Inmiddels ben ik 5 korsetten verder met als resultaat dat een forse kyfose verdwenen is en mijn scoliose verminderd/stabiel is: thoracaal was 47 graden, nu 30 graden en lumbaal 23 graden, nu 26 graden. Beide bochten zijn nu nagenoeg gelijk, wat betekent dat de kans op terugval klein is. Ik ben sindskort van mijn korset af, dat was behoorlijk wennen! Het was namelijk zowel mijn vriend als vijand. Nu gebruik ik hem alleen als ik nog erge pijn heb. Helaas heb ik nog wel dagelijks pijn in mijn rug. Dat is en blijft vervelend.

Deze vorm van therapie vraagt om een groot doorzettingsvermogen en veel motivatie. Nog steeds, want vanwege mijn rugpijn doe ik nog steeds zo’n 6 keer per week mijn rugoefeningen.
Dus het is geen pretje, maar een operatie met alle complicaties erbij al helemaal niet 😉

Lees meer

Mijn naam is Iris, een 22-jarige masterstudente natuur- en scheikunde en daarnaast ben ik veel met sport bezig. Toen ik een jaar of 12 was, werd door mijn ouders geconstateerd dat ik een scheve rug had. Ze zijn beide arts, maar wisten waarschijnlijk niet veel van het fenomeen scoliose, laat staan de therapieën die daartegen bestaan. Wel werd er regelmatig tegen me gezegd: ‘Ga eens rechtop staan!’. Ik had altijd al een affectie voor sport en heb veel verschillende sporten gedaan: Ballet, paardrijden, dansen, fitness en kickboksen.

Toen ik 18 was, kwam ik in aanraking met roeien. Er werd gezegd dat ik vanwege mijn lengte, 1.83 m, veel potentie had om daar écht goed in te worden. Door die uitspraak, ging er bij mij direct een lichtje branden: Dat móest ik proberen! Ik werd geselecteerd voor de ‘Dames 8’ en zou zo’n 7 keer per week gaan trainen. Daarvoor moest ik een sportkeuring laten doen, maar de desbetreffende sportarts keurde helaas mijn rug af wegens scoliose. Ook bleek ik een verminderde longfunctie te hebben, zoals vaker voorkomt bij scoliosepatiënten.

Met mijn eigenzinnigheid trok ik me daar echter niks van aan en in juni 2013 verroeide ik mijn eerste nationale wedstrijd. Op aanraden van de sportarts heb ik in februari 2014 mijn eerste afspraak bij Janine Kerstholt gemaakt en ben vervolgens erg serieus aan de slag gegaan met de oefeningen die ze me had gegeven. Regelmatig meette Janine mijn lengte en wat bleek: Ik werd telkens langer! Na een jaar had ik zelfs een lengte van 1.89 m bereikt. In maart 2015 wilde de sportarts die mijn sportkeuring had gedaan me graag nog een keer zien. Ze was verbaasd dat ik tegen haar advies in toch was gaan wedstrijdroeien en dat dat zelfs erg goed bleek te gaan. Bij de meting in maart 2015 bleek ik bijna 6 centimeter ‘gegroeid’ te zijn en mijn longvolume was met 260 cc toegenomen.

Het wedstrijdroeien heb ik van juni 2013 tot november 2016 volgehouden. In september 2016 ben ik begonnen met mijn masteropleiding en heb daarom besloten om niet verder te gaan met wedstrijdroeien. Wel doe ik nog 5 keer in de week crossfit, een intensieve vorm van krachttraining. Het voordeel is dat ik deze trainingen zelf kan inplannen en dat ze maar een uurtje duren, in plaats van de 2 à 3 uur durende roeitrainingen.

De scoliosetherapie bij Janine Kerstholt heeft me geholpen om bewust bezig te zijn met de manier waarop ik sta, zit en beweeg. Daarnaast heeft mijn affectie voor sport en doorzettingsvermogen erbij geholpen dat ik erg serieus met de oefeningen van Janine bezig ben geweest en daardoor veel progressie heb geboekt bij het genezen van mijn scoliose.

Lees meer

We are a family moved from Italy to the Netherlands, and our daughter was late diagnosed scoliosis at the age of 9 in 2010.

We have been in therapy with Janine since 2012, starting from 25 degrees’ scoliosis with more than 10 degrees’ spine rotation. Now in 2015 my daughter shows no scoliosis and is down to ca. 4 degrees’ spine rotation, and she needs to wear the brace only at night. This is an enormous success and great relief for us, and Janine has had a great part into it. See attached the x-rays at the beginning of the therapy (with no brace) and corrected with the brace and the physiotherapy, and now (one year after bracing and physiotherapy).

We have been very happy with Janine. We found that her treatments were always very customized to my daughter’s problem. Especially in the beginning my daughter had physiotherapy sessions with Janine plus home exercises, regularly updated to match the evolution of her scoliosis (see the attached example of the exercises we received regularly). With time, Janine taught my daughter to become more and more autonomous and regularly perform the exercises several times during the day. With time, we moved from appointments every week in the beginning to checks every few months nowadays.

We have learnt that Janine has several physiotherapy qualifications and regularly maintains them with training. Through this she understands scoliosis that goes beyond the boundary of the physiotherapy exercises, and we appreciated very much that she used all of that to advise us on the complete package of scoliosis treatments for my daughter. She revised the treatment plan we had from Italy and advised to reconsider some indications, and eventually this showed to be a very appropriate suggestion from her. Via Janine, we connected with very good specialized doctors and brace manufactures in Germany (see attached the Cheneau brace they manufactured for us), and she even offered to come with us at the first appointments. And in the beginning, when we needed many sessions per week but we could not reach her very often in Utrecht (since we live far away), she connected to a local therapist of ours and instructed her so we could alternate sessions in Utrecht and locally.

So, having met Janine has resulted in a great help for us. In few years, my daughter has done great progress with the correction of her scoliosis, and Janine definitely had a great role in it.

Pictures before and during the therapy:

Lees meer
Op mijn 14de is bij mij scoliose vastgesteld. Mijn moeder merkte een verandering in mijn houding op, waarna ik terecht ben gekomen bij een orthopedisch arts in het WKZ. Hier kreeg ik te horen dat er geen behandeling nodig was, maar toen ik een half jaar later terug kwam voor controle in het WKZ was mijn bovenste bocht dermate verergerd dat een operatie aangeraden werd. Vanaf dat moment zijn mijn ouders en ik op zoek gegaan naar een alternatief en zo zijn we bij Janine terechtgekomen. Janine kon ons vertellen wat de weg was voor behandeling; zo raadde zij mij een cheneau brace aan en vertelde ons over de Asklepios Katharina-Schroth-Klinik in Bad Sobernheim die ik nu twee keer heb bezocht. Sinds ik in behandeling ben bij Janine is niet alleen mijn houding maar ook mijn scoliose verbeterd. Met het doen van van Schroth oefeningen (thuis, bij Janine en in Bad Sobernheim) en het dragen van een cheneau brace heb ik verslechtering van mijn scoliose en een operatie kunnen voorkomen.
Lees meer

Ik ben Laura.
Sinds 2012 heb ik last gekregen van rug en schouderklachten. Na een lange zoektocht van therapieën ben ik in 2015 terecht gekomen bij Janine Kerstholt. Uit onderzoek is gebleken dat ik een dubbele scoliose had thoracaal 33◦ en lumbaal 25◦ met een draaiing thoracaal +10 en lumbaal -2. Janine verwees mij door naar het MVZ in Bad-Sobernheim in Duitsland. Het advies was om te starten met een Cheneau Brace en Schroth-therapie.
Ik moest mijn brace 18 uur per dag dragen. Ik vond het als 14 jarig meisje natuurlijk een verschrikkelijk idee om bijna de hele dag een hard plastic ding om te moeten hebben. Ik was vooral bang voor de reacties van anderen, maar ik heb geleerd dat dat helemaal niet hoeft. Iedereen had juist bewondering voor me. Het eerste half jaar moest ik erg wennen aan mijn brace. Ik moest het dragen ook opbouwen omdat je lichaam er niet aangewend is. Uiteindelijk ben ik hier overheen gegroeid en eraan gewend geraakt en heb ik mijn brace heel trouw gedragen en durfde ik hem aan iedereen te laten zien.
Ik ben vanaf maart 2015 gestart met Schroth-therapie bij Janine. Tijdens de therapie kon ik heel veel tegen Janine zeggen. Ik kreeg zowel fysiotherapie maar ook mentale steun. De oefeningen waren in het begin zwaar maar op een gegeven moment raakte ik er aan gewend omdat mijn lichaam sterker werd. Thuis had ik een eigen wandrek aan de muur om de oefeningen te kunnen doen. Dit deed ik na het eten zodat ik de vaat niet hoefde te doen en natuurlijk een vast ritme had.
Naast de Schroth-therapie bleef ik ook veel sporten om zo sterk mogelijk te blijven. Tijdens het sporten droeg ik de brace niet.
Na 3 maanden therapie en het dragen van de brace had ik een controle bij MVZ om te kijken hoe het met mijn rug ging. Mijn ouders en ik zijn naar Duitsland gereden. We maakten er een leuke reis van met muziek in de auto of soms een film op de laptop. Ik was zenuwachtig voor het resultaat. Maar na 3 maanden dragen van de brace 18 uur per dag werd er een EOS röntgenfoto gemaakt waar uitkwam dat ik thoracaal 10 graden! vooruit was gegaan, dus van 33 naar 23 graden en Lumbaal van 25 graden naar 22 graden. De foto’s werden gemaakt met de brace om.

Bij MVZ hebben wij gekozen om de röntgenfoto’s te maken met een EOS apparaat. Dit apparaat maakt de foto’s in 3D en met minder stralingen dan een gewone röntgenfoto. Bij de MVZ kliniek zijn de mensen heel aardig en de bracemakers van Sanomed zijn super! Heel betrokken en altijd bereid om te helpen.

Dat er binnen 3 maanden zo’n fantastisch resultaat was behaald moedigde mij natuurlijk enorm aan om door te blijven gaan met oefenen en het trouw dragen van de brace.
Omdat ik midden in mijn groeiperiode zat, moest ik regelmatig naar Sanomed om de brace aan te laten passen of een nieuwe brace aan te meten. Meestal was dat om de 4 maanden.

Na 1 ½ jaar werden er weer EOS foto’s gemaakt. De uitslagen daarvan waren Thoracaal 21 graden, Lumbaal 15 graden en de draaiingen thoracaal 6 graden en lumbaal 1 graad.
Geweldige resultaten! Natuurlijk niet meer zo spectaculair als in het begin maar er zat nog steeds vooruitgang in. En WAT als ik niet was begonnen aan deze therapie?! Hoe scheef zou ik dan geworden zijn en welke pijnklachten en beperkingen zou ik dan ervaren?!
De brace hoorde er gewoon bij en de therapie vond ik niet altijd fijn maar ik wist waarvoor ik het deed.

Na 4 jaar kon ik op advies van de specialist het dragen van de brace gaan afbouwen. In 9 maanden tijd van 18 uur naar 9 uur en na nog 3 maanden de brace alleen ’s nachts te hebben gedragen kon ik helemaal stoppen. In het begin was dat best eng. Ook de Schoth-therapie mocht ik stoppen mits ik intensief blijf sporten. Ik moet mijn lijf sterk houden. Ik ben nu 18 jaar, mijn lijf is wel uitgegroeid maar nog niet uitgehard, zoals de specialist en Janine vertelden. Ik ben uitbehandeld met de Cheneau Brace en Schroth-therapie en heb uiteindelijk bereikt dat mijn rug behoorlijk recht staat. Na 3 maanden geen brace dragen zijn de resultaten: thoracaal 22 graden, lumbaal 17 graden, draaiing thoracaal 5 en lumbaal 0 graden.
Dankzij deze therapie is een operatie niet nodig geweest, heb ik geen rug- en schouderpijn meer en is niet meer zichtbaar dat mijn wervelkolom scheef stond.

Ik ben trots op mijzelf en dankbaar voor de hulp en steun van Janine, Eric, Hans-Jörg en dr. Steffan.

Lees meer
Ik ben Eline. Toen ik 14 jaar was, is er een scoliose bij mij ontstaan. Mijn bocht was in korte tijd van 23 naar 35 graden verergerd. De orthopeed adviseerde mij om niets te doen, maar ik wilde niet afwachten tot het erger zou worden en ik misschien geopereerd zou moeten worden. Ik ben verder gaan zoeken en zo ben ik bij Janine terecht gekomen. Janine heeft mij geadviseerd om een Cheneau brace te nemen en Schroth oefeningen te doen. Ik heb ongeveer 4 jaar lang een brace gedragen voor 20 uur per dag. Ik heb erg veel moeite gehad om mijn brace te dragen, omdat je het onder mijn kleren vaak toch een beetje kon zien en het niet lekker zat. De resultaten die ik terug kon zien in de röntgenfoto’s, mijn lengte en het rechter zien worden van de bocht, hebben mij toch gemotiveerd om de brace te dragen en goed te blijven oefenen. Ook hielp het voor mij om in de praktijk van Janine andere kinderen met braces te zien, om te zien dat ik niet de enige was. Mijn doel was om onder de 30 graden te komen en niet geopereerd te worden. Ik heb gedurende 4 jaar een brace gedragen en intensief Schroth oefeningen gedaan met Janine samen en thuis. Hierdoor is mijn kyfose verminderd tot normaal, mijn bocht onder de 30 graden gekomen en gestabiliseerd. Ik ben ondertussen uit de brace en oefen niet meer samen met Janine. We hebben samen besproken welke oefeningen ik kan doen als ik last krijg van mij rug of als ik weer een beetje inzak. Met de hulp en adviezen van Janine heb ik weten te voorkomen dat mijn scoliose erger is geworden en heb ik mijn doel bereikt.
Lees meer
Tim Ik kwam terug van zomervakantie met enorme last van mijn nek. Na een paar weken hadden me ouders en ik besloten om een röntgenfoto te maken waaruit bleek dat ik een 59 graden bocht in mijn rug had. Toen kwam ik door mijn ouders in contact met Janine die gelijk zei dat ik een korset nodig had. Anderhalve week later zat ik in een korset. Ondanks dat dit wel aardig wennen was zei Janine dat iedereen er aan kan wennen en dat ik even door deze eerste weken heen moest komen. 3-4 weken later was het mij gelukt. Door elke dag het korset iets langer aan te doen kon ik op een dag het korset 20 uur aan. Verder ga ik elke week 1 uur naar Janine waar ik Schrot therapie krijg. Verder oefen ik elke dag 30 minuten thuis. Deze trainingen/werksessies bestaan uit rekoefeningen, ademhalingsoefeningen en balansoefeningen. Hierdoor heb ik de resultaten behaald die te zien zijn op de röntgenfoto’s. Ik ben zeer tevreden met de behaalde resultaten en de manier waarop Janine en ik samen aan mijn rug werken voor de toekomst. Tim zijn Ouders Toen we de uitslag kregen dat ons kind scoliose had met een bocht van 59 graden staat de wereld even stil. We zijn toen als een bezetene gaan lezen op internet. We lazen goede dingen over Schrot therapie in combinatie met een Chenau brace. Die zoektocht leidde binnen 2 dagen tot Janine Kerstholt. Na een telefonisch gesprek van 10 minuten wisten we dat we goed zaten. We moesten met ons kind naar Duitsland toe. Janine regelde een afspraak op hele korte termijn bij MVZ in Bad Sobernheim. Het wennen aan het korset was in het begin heel pittig voor onze zoon. Janine hield ons voor doorbijten en ook bij ons ouders moest de knop om. Mijn zoon ging er gelukkig vol voor. Mijn zoon is nu na 1,5 jaar therapie sterk verbeterd. In het korset is hij na 6 maanden gemeten op 35 graden. Na 1 jaar therapie werd een tweede foto gemaakt. Dit keer 48 uur uitbrace foto. Die gaf een vermindering aan van 59 graden naar 51 graden. Een geweldig resultaat. We hebben goede hoop dat hij nog stukje kan verbeteren. Opereren is niet nodig weten we al. Ons advies is kies niet te snel voor opereren, dat kan altijd nog. De reguliere orthopedie in Nederland loopt hopeloos achter met een boston brace uit de jaren 70. Janine is echt fantastisch goed in wat ze doet en heeft enorm veel kennis over scoliose. Hou wel rekening mee dat ze zich volledig richt op de patiënt. Dat betekent als ouder na intake gesprek niet meer mee naar binnen. Het is tussen haar en de patiënt. We vonden dat zeker even wennen in het begin, maar we hebben gemerkt dat het reuze goed werkt voor mijn zoon (16 jaar). Je moet het als ouder loslaten. Je kind moet zelf dealen met zijn scoliose. Dat is iets wat Janine je heel snel duidelijk maakt als ouder. Scoliose was een fikse tegenslag. Janine Kerstholt is een topper voor onze zoon en het beste wat voor hem daarna kon overkomen.
Startfoto van Tim


Inbrace foto van Tim na 6 maanden


48uur uitbrace foto van Tim na 1 jaar

Lees meer

Jouw ervaring is belangrijk

Janine Kerstholt streeft altijd naar het hoogst haalbare (persoonlijke) doel in samenwerking met haar cliënt(en). Om een breder publiek dat met scoliose-problematiek rondloopt te informeren en te helpen is het belangrijk om ervaringen te delen en daarmee ook ervaringen over de praktijk TopFit Janine Kerstholt.
Aangezien het veelal om persoonlijke informatie gaat zijn hier wel regels opgesteld om de privacy te waarborgen. Bovenstaande teksten zijn geschreven door cliënten van Janine Kerstholt en zijn na wederzijdse goedkeuring geplaatst. Wilt u ook uw ervaring delen over de behandeling bij de praktijk? U kunt uiteraard direct contact opnemen zodat nieuwe bezoekers beter geïnformeerd kunnen worden.